miercuri, 27 august 2008

Educatie sexuala

Educatie sexuala - partea 1.
1. Educatia sexuala nu o vei obtine pe Internet. Vorbeste cu persoane care chiar au o viata sexuala. Parinti, profesori, oameni de peste 20 de ani care par a fi maturi, verisoara casatorita sau cu relatie stabila. Nu iti intreba prietenele de aceeasi varsta chiar daca se falesc ca sunt experimentate. Spun prostii in majoritate. Pune mana pe carti, intreaba-ti medicul de familie. Informeaza-te corect!
2. Sexul prespupune responsabilitate. Daca prietenul tau insista sa ti-o puna si spune ca altfel te paraseste, e un dobitoc si poti sa i-o spui in fata. Sexul nu este o chestiune pe care o poti obtine prin forta (decat in anumite instante agreate de ambii parteneri) si in nici un caz nu ar trebui sa fii constransa sa faci ceva pentru care nu esti pregatita. NU, nu te iubeste. Hormonii lui sunt la fel de fericiti daca ajung imprastiati pe faianta sau in vaginul tau., Get over it, cauta unul care stie sa astepte, sunt destui. Statistic cel putin. Tocmai ziceau ziarele ca avem tineri de moda veche, nu?
3. Sexul presupune pregatire si informare. Esti expusa la cel putin 10 tipuri de boli cu transmisie sexuala, in special daca nu te protejezi. Sarcina e doar o chestie colaterala, riscul de boala e de fapt mult mai mare. Cere-i partenerului tau sa donati sange impreuna (daca indepliniti conditiile) si dupa 2 saptamani treci pe la institut si vezi de analize. In felul asta faci 2 lucruri bune: ajuti oameni care au nevoie de sange si afli cum stai cu sanatatea (analize gratuite in valoare de vreo 100 de lei cred). Inclusiv seropozitivitatea (infectarea cu HIV-SIDA).
4. Prezervativul e prietenul tau cel mai bun. Nu asculta faze de genul “e incomod”, “nu-mi place”, “nu mi se scoala”, “e prea stramt (haha)”. Daca nu-i place prezervativul ce parere crezi ca va avea despre o infectie sau un tanar copilas. Nu sugerez ca ai fii bolnava ci doar ca nu poti stii sigur inainte de a-ti face teste. Iar mofturile legate de prezervativ sunt exact asta: MOFTURI! Nu-i place, spune-i ca nu poate sa te atinga nicaieri mai jos de buric. Si tine pantalonii pe tine! Sa vezi ce stricator de distractie e un copil!
5. POTI RAMANE INSARCINATA DACA ESTI VIRGINA. Himenul (partea aceea care se rupe si careia i se acorda atata importanta in societatile crestine - de parca i-ar pasa vreunui zeu de viata ta sexuala) nu este un dop. E doar un… eee e o prostie anatomica fara cine stie ce rol efectiv, insa asta e, il ai. Nu te protejeaza. Daca baiatul tau ejaculeaza in apropierea vaginului probabilitatea de a ramane insarcinata exista. E mica dar exista si faptul ca probabilitatea e mica nu inseamna ca poti sa te joci cu soarta iubindu-te fara cauciuc.
6. Poti avorta daca esti virgina. Din pacate fecioara Maria nu a avut optiunea asta, altfel ne scapa de niste chestii. Bine, probabilitatea sa fii virgina si insarcinata e mica, dar daca s-a intamplat si esti sigura macar pune-ti-o ca lumea cu gagiul inainte sa iei decizia legata de copil. Decizia asupra pastrarii sarcinii iti apartine! Problema e ca va trebui sa traiesti cu consecintele asa ca iti recomand sa cauti un sfat cat de cat impartial.
7. Poti avorta daca esti minora. Acum, nu sunt foarte sigur de chestia asta si nici nu stiu daca nu e nevoie de acordul unui tutore dar nu te opreste nimeni pentru ca e dreptul tau.
8. Avortul nu este o chestie placuta ca si act medical. Nu e deloc frumos si nu e nici un motiv sa ascundem chestia asta. Nu e nici foarte sanatos sa apelezi prea des la treaba asta mai ales daca esti tanara pentru ca pe termen lung sanatatea organului sexual iti va fi afectata.
9. Daca ai o relatie stabila cu un partener de incredere -> Treci pe pilule. Sunt foarte sigure, nu ingrasa (poate dau o pofta de mancare dar nu iti baga mancare pe gat), sunt in folosinta de ani intregi si beneficiile sunt mai mari decat dezavantajele. Vorbeste cu un medic pentru a stabili ce ti se potriveste!
10. Daca banuiesti ca esti insarcinata -> Ia un test de sarcina. Costa aproximativ 10 lei in orice farmacie si sunt destul de precise.
11. Daca esti insarcinata -> Mergi la medic. Nu incerca sa opresti sarcina singura. Nu iti plange viata si ghinionul. Se intampla! Asigura-te de optiuni, documenteaza-te, cere informatii din surse diverse. Ia alegeri informate nu te lasa ghidata de altcineva.
12. Foloseste metode contraceptive moderne. Calendarul este o chestie nesigura. Coitus interuptus (ejacularea in afara) este si mai nesigura - baietii rareori se pot controla in momentele alea, pilulele si prezervativul sunt cu adevarat solutii.
13. Exista si alte metode insa nu are rost sa le discutam. Ele sunt asa: sterilet, ligatura trompelor, vasectomia (pentru baieti), buretei (eficienta mica), diafragma, spermicide (ultimele doua doar impreuna cu alte metode). Primele 3 sunt insa necesare doar in cazul in care esti deja o femeie matura si esti sigura ca nu vrei sa mai ai copii. Slabe sanse sa convingi masculii Romaniei sa se supuna unei vasectomii, dar incearca!
14. Cea mai sigura metoda pana acum este abstinenta. Nu vreau sa spun sa fii virgina pana dupa casatorie (asta e o prostie religioasa), dar te incurajez sa fii virgina pana ti-ai testat relatia in suficiente moduri incat sa fii sigura ca nu e vorba doar de atractie fizica. Asta dureaza cat vrei tu. Cine nu e in stare sa astepte sa caute alta fata ca nu esti singura de pe pamant.
15. Daca ti-ai inceput viata sexuala si ai luat decizii inspirate mai este una ce trebuie rezolvata. Gaseste un ginecolog si roaga-l sa-ti faca testul Papanicolau. Este un test preventiv pentru cancerul de col uterin (o afectiune comuna femeilor active sexual).
16. Daca ai intrebari adauga un comentariu si o sa googlez pentru tine.
17. Daca stiai toate astea, my hats are off to you.
Iubareala fericita si sigura!

Niciun comentariu: